Kris Kristofferson egykori helikopter pilóta világsztár már az égben muzsikál

Hétvégén 88 éves korában családja körében hunyt el az amerikai countryzene ikonja, filmszínész. Kevesen tudják róla, hogy már csak a családi hagyományok okán is zenei karrierje előtt helikopter pilóta volt.

Sőt a legenda szerint helikopterrel tört be a zeneiparba. A countryzene amerikai fővárosában Nashville-ben dalokat árult a stúdióknak. Az egyik dalt az akkori nagy sztárral, Johnny Cash-sel szerette volna elénekeltetni. Át is adta talán neki a kazettát, amit Johnny elegánsan rádobott a korábban kapott nagy halom hasonló kazettákra. Telt az idő, nem lett a dal előadásából semmi.

Chris bedurvult, kölcsön vette a nemzeti gárda egyik Bell UH-1 Huey-nak becézett helikopterét és azzal szállt le a Cash birtokra. Ott csak a házvezetőnőt találta éppen, neki adta a kazettát, így végre felfigyeltek rá. A következő évben Johnny Cash berobbantotta őt dalszerzőként – majd később előadóként is – ezzel a dallal a slágerlisták élére.

Kris 1942-ben egy több nemzedéken át épülő katonacsaládba született. Apja a légierő tábornoka volt, helikopter pilóta képzettséggel. Testvére szintén a haditengerészetnél repült. Kris a középsuliban főleg sportokban tűnt ki, majd Rhodes ösztöndíjjal, mint például Bill Clinton, az angliai Oxfordban járt egyetemre. Ott bokszolóként is híres lett, miközben angol irodalomból diplomázott.

Hazatérve apja kívánságára hivatásos katona lett. Méghozzá elitalakulatban, amit akkor Rangernek hívtak. Ma jobban ismerjük az alakulat utódjait Delta Force-ként vagy US Navy SEAL-ként. Krist a Rangerek között a haditengerészeti légierő képezte ki helikopter pilótának, századosként a szolgálata során Nyugat-Német országban is repült. Majd a híres amerikai katonai akadémián, West Pointban lett rövid ideig az angol irodalom professzora.

Közben volt egy másik élete is, már Oxford óta dalokat irt és zenélt, Angliában lemezei is voltak álnéven. A hatvanas évek közepén első zenekara miatt hirtelen leszerelt, ezért kitagadták katona családjából is. Helikopter pilótaként helyezkedett el tengeri olaj fúrótornyon, ahol rengeteg dalt, köztük később világhírűeket is irt. Közben szabad heteiben Nashville-ben árulta dalait, mellette a Nemzeti Gárdánál is repült. Ezért tudta elkötni a helikoptert, a többi már történelem.

Végül egy érdekesség, hogy 7 gyermeke közül egyik a katonai pályát választotta a haditengerészetnél.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »