Városnéző léghajót adtak át Kínában egy turisztikai vállalatnak

Többek között hidroplánt is gyártó kínai állami vállalat, az AVIC egyik részlege pár év alatt fejlesztett egy 9 utast szállító léghajót.

A léghajót hétvégén adták át Jangcsu városban, ahol a már meglevő engedélyek birtokában városnéző repüléseket folytat majd. Egyelőre AS700 a neve.

A léghajót egy pilóta vezeti és kilenc utas foglalhat helyet a nagy ablakokkal ellátott kabinban. 500 méter magasan viszi majd a turistákat, de fel tud menni 3000 méterre is.

Egy felszállással akár 10 órát is repülhet, maximális sebessége 100 km lehet. A fejlesztés során három tartományon át tesztelték a maximális képességét. Az út összesen 12 óra 44 percig tartott, a repülési magasság 500 és 1990 méter között, a sebesség pedig 60 és 80 kilométer per óra között volt. 12 darabot már megrendeltek belőle. A turizmuson kívül tervezik szállítási, térképezési, vészhelyzeti mentési változatát is.

Az AVIC repülőgépgyár építi az egyik kedvenc hidroplánomat, lassan már elérik a sorozatgyártását. A 4 tonnás léghajóval szemben az AVIC AG600 turbólégcsavaros kétéltű hidroplán 50 tonna tömegű.

Aki Magyarországról szeretne léghajóval várost nézni, nem kell neki több mint tízezer kilométert repülnie Kínába. A bodeni tó partján vagy Németországban több helyen is vehet jegyet ilyen szolgáltatásra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »