Kapu Tibor magyar űrhajós Stühmer űrcsokit visz magával a Nemzetközi Űrállomásra
Ma egy különleges bemutatón jártam. A Stühmer, Magyarország ikonikus csokoládémárkáját hamarosan a világűrben is megkóstolhatják. A cég egyedülálló új fejlesztése, a Stühmer Pillanat Korfu űrcsokoládé a NASA jóváhagyását követően Kapu Tibor, a HUNOR Magyar Űrhajós Program kutatóűrhajósának csomagjában utazhat fel a Nemzetközi Űrállomásra.
Magyar innováció a csillagok között
A történet 2024 áprilisában kezdődött, amikor egy kreatív ötletelés során felmerült a gondolat, hogy „mi lenne, ha a Stühmer csokoládé az űrbe menne?” Az ötlet merész volt, de hosszú egyeztetések után végül a Stühmer hivatalos támogatóként csatlakozott a HUNOR magyar űrmisszióhoz.
A projekt következő nagy kihívása a NASA rendkívül szigorú előírásainak való megfelelés volt, hiszen egy űrutazásra szánt élelmiszer fejlesztése komoly elvárásokhoz kötött. A megoldás érdekében a Stühmer csapata többek közt a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel (MATE) közösen kezdett el kísérletezni. Az alapot a Stühmer hagyományos Korfu szelete adta, amely összetételének és állagának köszönhetően ellenáll a nyomáskülönbségnek, a súlytalanságnak, és a hőmérséklet-ingadozásnak is. A különleges feltételeknek és biztonsági sztenderdeknek való megfelelésről Juhos Norbert, a HUNOR-program Mission Managere is beszélt, miközben kiemelte: a program számára kiemelkedő fontosságú volt, hogy a misszió keretében megpróbáljanak magyar élelmiszert is feljuttatni a Nemzetközi Űrállomásra. Elmondta, hogy nem holnap, de idén tavasszal indul a négy űrhajós, köztük a magyar Kapu Tibor két hétre a Nemzetközi Űrállomásra.
Magyar űrhajósok videó üdvözlete Houstonból
Kapu Tibor kutatóűrhajós jelenleg Houstonban tartózkodik tartalékos kollégájával, Cserényi Gyulával, ahol az Axiom-4 misszió küldetésspecifikus képzését végzik. Az űrcsoki bemutatóján bejelentkeztek mind a ketten Houstonból.
Farkas Bertalan űrhajósnak ízlett az űrcsoki
A Stühmer Pillanat Korfu űrcsokoládé premierjén részt vett Farkas Bertalan, Magyarország első űrhajósa is. Szujó Zoltán az alkalomhoz illően a Szojuz űrállomáson 45 évvel ezelőtt történt étkezésükről kérdezte. A magyar űrhajós menülapot és űrételeket vett elő a táskájából. Naponta több mint 3000 kalória remek ételeket ettek, a pörkölt volt a többieknél is a sláger. A szovjet fekete kenyeret is mutatta, amely gyerekkorom emléke szerint katonákra, falatokra volt porciózva. A súlytalanság miatt így kerülték el az étkezés közben a morzsák röpködését. Történelmi pillanat volt, amikor a Stühmer Pillanat Korfu űrcsokit először kóstolta egy űrhajós, igaz még itt a földön.
Farkas Bertalan űrhajós a hazai kiválasztás és felkészülés során Kapu Tibort és Cserényi Gyulát személyesen is segítette tapasztalataival. Annak idején nekik hiányzott a desszert, így most remek termék az űrcsoki. A következő magyar űrhajós Kapu Tibor mikor magával viszi ezt a csokoládét az űrbe, azt üzeni a világnak, hogy Magyarország képes maradandót alkotni – legyen szó akár a gasztronómiáról, akár a tudományról.